Activitati
Selectarea grupului țintă pentru participarea la cursurile organizate în cadrul programului de formare antreprenorială
16 Ianuarie 2018 – 15 Noiembrie 2018
Scopul acestei activități este de a asigura selecția membrilor grupului țintă pentru participarea acestora la cursurile organizate în cadrul programului de formare antreprenorială din cadrul proiectului. În vederea realizării acestei activități va fi realizată o metodologie de selecție a grupului țintă.
Derularea programului de formare antreprenorială
16 Mai 2018 - 18 Noiembrie 2018
Scopul programului de formare antreprenorială constă în formarea de competențe în domeniul antreprenorialului pentru cel puțin 300 de persoane, membri ai grupului țintă. Necesitatea programului de formare antreprenorială este argumentată atât la nivel european, cât și la nivel național, respectiv local. Astfel, prin Planul de acțiune „Antreprenoriat 2020” și Comunicarea „Regândirea educației”, Comisia Europeană a subliniat nevoia de integrare a învățării în spirit antreprenorial în toate sectoarele educației, inclusiv în învățarea pe tot parcursul vieții. Ambele documente invită statele membre să ofere tuturor persoanelor o experiență practică în domeniul antreprenorialului, subliniind importanța învățării prin practică în cadrul procesului de educație și formare.
Selectarea planurilor de afaceri ce vor fi finanțate în cadrul proiectului
16 Mai 2018 - 20 Decembrie 2018
Metodologia de selecție a planurilor de afaceri va conține următoarele capitole: cadrul general, acțiunile sprijinite, durata de implementare a planului, indicatori și sustenabilitate, procedura de depunere a planului, criterii de eligibilitate, calendarul procedurii de selecție, reguli pentru acordarea finanțării, instrucțiuni de completare a planului, procesul de evaluare și selecție, procesul de contractare, anexe.
Firmele vor fi înființate în anul 2 de implementare a proiectului; se va agrea un termen de înființare de aproximativ 2 săptămâni din momentul validării listei finale. Acestui termen i se mai adaugă 2 săptămâni pentru operaționalizarea afacerii.
Aceste 2 termene vor constitui ”clauza suspensiva” pentru acordarea finanțării; acordul de finanțare poate deveni nul în condițiile nerespectării acestor termene.
Planul va fi implementat pe parcursul a 12 luni, iar perioada de sustenabilitate este fixată la 6 luni.
Comisia de evaluare este formată din 7 membri, dintre care minim 3 vor fi reprezentanți ai mediului de afaceri, mediului financiar-bancar și patronatelor din aria de implementare.
Atribuirea calității de câștigător va avea în vedere următoarele criterii minime:
- sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon și eficiență din punctul de vedere al utilizării resurselor - 10% dintre planurile finanțate;
- inovare socială - 10% dintre planurile finanțate;
- măsuri ce vor promova concret utilizarea și calitatea TIC prin implementarea unor soluții TIC în procesul de producție/furnizare de bunuri, prestare de servicii și/sau execuție de lucrări - 25% din planurile finanțate;
- consolidarea cercetării, a dezvoltării tehnologice și/sau a inovării, prin derularea de activități specifice - 10% din planurile finanțate;
- dezvoltarea durabilă prin dezvoltarea unor produse, tehnologii sau servicii care contribuie la aplicarea principiilor dezvoltării durabile - 10% din planurile finanțate.
Elaborarea unei analize a mediului antreprenorial regional
16 Ianuarie 2018 - 15 Ianuarie 2021
Scop: oferirea de servicii de asistență și consultanță în elaborarea planurilor de afacere pentru membrii grupului țintă prin elaborarea unui studiu specific de fundamentare a planurilor de afacere. Necesitatea acestei activități este argumentată de dificultățile întâmpinate de către tinerii antreprenori în ceea ce privește elaborarea unui plan de afaceri și accesarea de programe de finanțarea. Astfel, dintre cei 301 de fondatori intervievați în cadrul Barometrului afacerilor de tip startup din România – 2016, 61% consideră a fi dificil și foarte dificil accesul la finanțare, în timp ce 9% dintre aceștia consideră a fi necesare activități de tip consultanță corporate și nonguvernamentală pentru facilitarea accesului la finanțare.
Efectuarea de stagii de practică
16 Septembrie 2018 - 15 Ianuarie 2019
Scopul acestei activități este de a contribui la formarea competențelor practice în domeniul antreprenorialului pentru 36 de câștigători ai concursului de planuri de afacere din cadrul proiectului. Necesitatea stagiilor de practică pentru tinerii antreprenori este argumentată de politicile în domeniul angajabilității în contextul Strategiei Europa 2020 pentru creșterea economică și locuri de muncă. Măsurile adoptate de către Uniunea Europeană în acest sens fac referire la aspecte legate de educație și încadrare pe piața muncii, scheme de mobilitate pe piața muncii, asigurarea stagiilor de practică, acoperirea posturilor vacante de către tineri practicanți care să-și formeze competențe adecvate, sprijinirea anumitor grupuri de lucrători cu disponibilitate mai mare pentru mobilitate, precum tinerii.
Furnizarea serviciilor personalizate de consiliere/ consultanță/ mentorat
6 Ianuarie 2019 - 15 Iunie 2019
Necesitatea activităților de susținere a antreprenoriatului în cadrul comunității se impune a fi necesară reieșind din datele barometrului antreprenoriatului românesc pentru anul 2015 care, printre principalele obstacole în începerea și dezvoltarea unei afaceri în Romania identifică ca fiind lipsa educației antreprenoriale și profesionale, precum și a culturii antreprenoriale.
Acțiuni propuse beneficiarilor ajutorului de minimis: consultanță personalizată în domeniul dezvoltării afacerii, workshop-uri pe teme ca: responsabilitate socială, programe de finanțare, prezentare de softuri utilizate pentru eficientizarea afacerii, brevetare invenții, înregistrarea unei mărci, achiziții intra și extra-comunitare, târguri și expoziții, sesiuni de networking, campanie de informare privind parteneriatele dintre start-up-uri-autoritățile publice locale-organizațiile non-guvernamentale-învățământ-cercetare, cursuri de inițiere în contabilitate, sesiuni de instruire în domeniul dezvoltării durabile.
Monitorizarea funcționării și dezvoltării afacerilor finanțate
16 Iulie 2019 - 15 iulie 2021
Consilierii antreprenoriat vor realiza pentru fiecare beneficiar o listă de indicatori asumați prin planul de afaceri finanțat și vor preciza care sunt tipurile de documentele justificative necesare pentru a dovedi îndeplinirea respectivilor indicatori. Conform calendarului stabilit, beneficiarii vor avea la dispoziție o perioadă de maxim 4 săptămâni pentru prezentarea documentelor solicitate. În această perioadă, consilierii antreprenoriat vor sta la dispoziția beneficiarilor pentru clarificări.
Asigurare a sustenabilității proiectului
15 Iulie 2021 - 14 Iiulie 2024
Asigurarea sustenabilității proiectului va fi realizată în baza unui Plan de asigurare a sustenabilitatii proiectului START IT-UP
-
Hits: 407